DOULA

Wat is een doula?

Een doula is een vrouw die een barende en haar (eventuele) partner bekrachtigt en ondersteunt tijdens de geboorte van hun kind. Doula’s maken steeds vaker deel uit van het geboorteteam van een vrouw. Dat is niet omdat vrouwen het ineens moeilijker vinden om te baren of dat we het ineens niet meer ‘alleen’ kunnen. Vrouwen kiezen steeds vaker voor een geboorte waarbij ze continue begeleiding hebben.

Als je kijkt naar de geschiedenis en als je kijkt naar verschillende, niet-Westerse, culturen, dan heeft een vrouw nooit ‘alleen’ hoeven te baren. Er waren altijd vrouwen bij de geboorte. Vrouwen die met aandacht aanwezig waren, die ervaring hadden met geboortes en die de barende vrouw in haar kracht zetten. Onze vroedvrouwen, verloskundigen, begeleiden de geboortes, maar als je geen caseload vroedvrouw hebt, dan zal de verloskundige je tijdens de bevalling een aantal keer moeten verlaten om op een later moment weer terug te komen. Een doula is tijdens de hele bevalling, vanaf een afgesproken moment, aanwezig en wijkt niet van je zijde.

Moeder worden is de grootste transformatie in het leven van een vrouw. Fysiek, fysiologisch, mentaal en energetisch gebeurt er ontzettend veel. Waarom zou je jezelf daar geen extra support in gunnen?

Wat doe ik als doula?

Als doula is het belangrijk dat ik jou en je (eventuele) partner goed leer kennen. Vertrouwen is de basis om jezelf straks aan de geboorte over te kunnen geven. Wij zullen elkaar tijdens de zwangerschap daarom een aantal keer ontmoeten. Als je het fijn vindt kan ik ook een keer mee naar een afspraak bij je verloskundige.

We zullen tijdens de afspraken met elkaar spreken over je geboorte voorkeuren, eventuele angsten en zullen ook actief aan de slag gaan met houdingen en rebozo technieken. Uiteraard doen we alles in overleg en stemmen we elk gesprek even af waar de behoefte op dat moment ligt.

Tijdens de geboorte zul je mijn aanwezigheid op twee manieren ervaren. Ik kan actief met je bezig zijn door je hand vast te pakken, door met de rebozo te werken, de Elle Tens te gebruiken, het bevalbad klaarzetten, door met je partner samen drukpunten te doen en wat er nog meer nodig is op dat moment. Ik kan echter ook minder fysiek actief met je bezig zijn door heel bewust aanwezig te zijn. Door jou te laten doen wat jou wordt ingegeven, door jou te laten voelen wat je nodig hebt, door jou in je kracht te zetten door je niet te storen, maar wel jouw ruimte te bewaren zodat je ook voelt dat je kunt doen wat jij op dat moment wilt doen.

Een doula voert geen medische handelingen uit en is daar ook niet voor getraind. 

Wanneer kies ik een doula?

Je kiest een doula wanneer het op jouw pad komt. Vrouwen komen soms rond 20 weken in contact, maar het kan ook zijn dat je net zwanger bent en je al weet dat je een doula wilt. Dan kun je ook al contact opnemen. Soms gebeurt het dat je tegen het einde van je zwangerschap toch nog voor een doula wilt kiezen. Dat kan ook. Ik zal in dat geval de afspraken aanpassen en met je afstemmen waar je behoefte in de laatste weken ligt. Uiteraard is de kans wel aanwezig dat ik al on call sta voor een andere baring waardoor ik geen ruimte heb.

Wat is de investering die ik in mezelf doe?

Naast de tijd en aandacht die je investeert in je zwangerschap en de voorbereiding op je geboorte investeer je financieel in je geboorteteam.

Als je kennis met mij wilt maken, neem dan contact op via het contacformulier of bel mij op 06-28109558 voor een vrijblijvend gesprek. Gun jij jezelf een doula?

Doula pakketten bekijken