Wie ben ik?

Ik ben Nicoline, trotse moeder van Ties en Mees en partner van Bart. Ik bereid zwangeren en hun (eventuele) partners vanuit verschillende disciplines voor op de geboorte van hun kindje(s) en als je mij inhuurt als doula ben ik er ook tijdens het geboorteproces en de eerste momenten daarna (daar gaat mijn hart natuurlijk extra van kloppen :D ). 

Ik werk al bijna 10 jaar als zwangerschapsyoga docent in Amersfoort onder de naam Yoga Mama. De afgelopen jaren merkte ik dat ik een echte passie voel voor het werken met zwangeren en niet alleen in de vorm van yoga, maar om hen en hun (eventuele) partners ook echt voor te bereiden op de geboorte van hun kindje(s). Ik ben toen begonnen met het aanbieden van partnerworkshops van twee uur die veelal gevolgd werden als aanvulling op de yoga lessen. Er kwamen echter ook steeds meer aanvragen buiten de yoga groep en de behoefte aan een langere sessie dus heb ik een Eendaagse Geboortecursus ontwikkeld. In deze cursus worden verschillende tools aangereikt die je kunt gebruiken tijdens het geboorteproces en waarin een partner leert wat ze kunnen betekenen tijdens het hele proces. 

Intussen heb ik bij BiA Doula Training de opleiding tot doula gevolgd, omdat ik vanuit mijn tenen voelde dat ik ook tijdens het geboorteproces van meerwaarde ben voor de zwangere én haar partner. Ik heb inmiddels met fantastische en krachtige vrouwen en hun partners gewerkt en was getuige van de geboortes van echte kanjers. Je kunt daar onder het kopje Doula meer over lezen. 

Maar, je bent op de site van HypnoBirthing Amersfoort en tot dusver heb ik nog niet geschreven over HypnoBirthing. Ik ben enorm nieuwsgierig en vooral leergierig van aard en wil daarom zoveel mogelijk weten van zwangerschap en geboorte en de verschillende methodes die er zijn om je voor te bereiden op het geboorteproces. In 2020 kwam HypnoBirthing op mijn pad en besloot ik de opleiding tot docent te volgen. Er ging een wereld voor mij open ondanks alle kennis die ik al had van zwangerschap en geboorte. Het werken met visualisaties, zelfhypnose, het loslaten van beperkende gedachten, nieuwe ademtechnieken, ik zoog alle informatie op als een spons en voelde dat deze cursus écht goed en volledig was. Ik ben direct begonnen met het geven van de cursus en heb de cursus al veelvuldig kunnen geven. Ik geef de cursus zowel aan groepen als privé en aan mijn doula cliënten. 

Doula

Door mijn werk als doula heb ik het voordeel (en jij als cursist ook) dat ik in de praktijk heb kunnen zien wat vrouwen en, in deze gevallen, de vaders aan de HypnoBirthing cursus hebben gehad. Van een inleiding waar geen weeënopwekkers nodig waren tot het gebruik van de geboorteadem bij een ruggeprik. De verloskundige had niet door hoe krachtig die adem was en ze moest rennen, omdat ik ineens een hoofdje zag verschijnen...

Geboortes eigen kinderen 

Onze oudste zoon, Ties, lag in een onvolkomen stuitligging. Ondanks alles wat we hebben ingezet, van holistisch tot medisch (een versie) bleef hij met zijn hoofdje onder mijn hart liggen. In het gesprek met de gynaecoloog gaf ik aan dat ik een stuitbevalling wilde doen, maar die gaf in meer of mindere mate aan dat de omstandigheden voor mij niet gunstig waren om dat te doen. Ik ben daar twee dagen erg verdrietig om geweest. Ik was inmiddels 37 weken zwanger en klaar voor een bevalling, maar die droom zag ik aan mij voorbijgaan. Het is uiteindelijk een geplande keizersnede geworden met 39 weken. Een ervaring waar ik wel heel positief op terugkijk. Hoewel je wellicht verwacht dat je met een geplande keizersnede niet zoveel hebt aan de yoga, is niets minder waar. Ik heb meerdere malen veel profijt gehad van mijn ademoefeningen, onder andere tijdens het plaatsen van de ruggenprik en vooral tijdens het herstel van de operatie. Want dat is het. 

VBAC

Toen wij klaar waren voor een tweede kindje kregen we eerst een miskraam. Daarna raakte ik in verwachting van Mees. Vanwege de keizersnede werd mij geadviseerd in het ziekenhuis te bevallen. Dit noem je een VBAC, vaginal birth after cesarean. Ik wilde wel enige controle behouden in het ziekenhuis. Daarom hebben wij ervoor gekozen met een doula te bevallen. Dat was fantastisch. Zij heeft ons heel goed ondersteund in de aanloop naar en tijdens de bevalling. Zo kregen wij een aantal oefeningen van Spinning Babies die we met elkaar konden doen om mijn lichaam optimaal klaar te maken voor de geboorte. Daar was ik zo enthousiast over dat ik inmiddels zelf een Spinning Babies Workshop heb gevolgd en een aantal technieken in mijn eigen workshops en cursussen aanbied. 

Tijdens de bevalling merkte ik dat ik veel van mijn eigen oefeningen kon gebruiken om de weeën op te vangen en om Mees op aarde te zetten. Of eigenlijk, in het water te verwelkomen, want Mees is in ons bevalbad in het ziekenhuis geboren. Het was een hele mooie en ook wel intense ervaring. Het bevestigde voor mij nog eens hoeveel je aan zwangerschapsyoga kunt hebben tijdens de geboorte van je kindje. Ik kon goed met de kracht van de weeën omgaan en kijk heel positief terug op de bevalling.

Ik kijk er naar uit je te verwelkomen!